aktuális

Pénzt vagy egészséget? Nagyon ráfizethet, aki a biztosításon akar spórolni ...

KOVÁCS Zsuzsanna, 2017. jan. 9. 11:20

2017. január 09., 13:17
Privátbankár

A legtöbb embernek nem esik nehézségére listát felállítani a legnagyobb félelmeiről. A Generali kutatásából is az látszik, hogy aggódunk a testi épségünkért, a szeretteinkért, a vagyontárgyainkért, de úgy tűnik, a pénzünket még az egészségünknél is jobban féltjük.

Schaub Erika, a Generali személybiztosítási igazgatója elmondta, hogy a 18-59 éves korosztály legnagyobb félelmei anyagi károkkal kapcsolatosak, emellett pedig különösen egy hirtelen családi haláleset miatti anyagi bizonytalanság a legijesztőbb. Ez utóbbi esetében egy 10-es skálán 5,7-es átlag jött ki a válaszadók értékelése alapján.

Ezt a munkahely elvesztése által okozott anyagi bizonytalanság és lakáskár (5,6 százalék), illetve a baleset vagy betegség miatti munkakiesésből adódó anyagi bizonytalanság (5,5 százalék) követi a dobogón.

Az anyagi jellegű károk tekintetében a nők sokkal jobban aggódnak: a családban bekövetkezett haláleset miatti anyagi bizonytalanságtól a nők 45 százaléka, a férfiaknak pedig a 25 százaléka fél, de az átlagnál jobban tartanak tőle az alapfokú végzettséggel (43 százalék) és a 120 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkezők (45 százalék) is.

Csak a gyereknek ne legyen baja

Elsőre talán furcsán hangzik, de tulajdonképpen nem meglepő, hogy ugyanannyira félünk a közúti balesetektől és az eladósodástól, mint a daganatos betegségektől (5,2 százalék) – hiszen gyökerestül felforgathatják az életünket.

A szakértő szerint leginkább a gyermekeinket érintő (29 százalék), illetve a közúti balesetektől (21 százalék) tartunk, a sportolás közben elszenvedett sérülés viszont csak keveseket aggaszt (7 százalék). A sors fintora, hogy az utóbbi az egyetlen, amitől a férfiak nagyobb százalékban tartanak, mint a nők (a nők 7 százalékával szemben a férfiak 8 százaléka vallotta ezt) – egyébként a nőket minden jobban aggasztja.

És neked van biztosításod?

A Generali adatai szerint biztosítása leginkább a 40 év felettieknek, a felsőfokú végzettségűeknek és a magasabb jövedelemmel bíróknak van. A fiatalabb (18-29 éves) korosztály ennek ellenére nagy arányban kötne a közeljövőben biztosítást: 20 százalékuk életbiztosítást.

Fontos, hogy a biztosítások rugalmasak és személyre szabottak legyenek. Az élet-, baleset- és egészségiztosítások pontosan ilyenek. Magunknak állíthatjuk össze, így csak azért fizetünk, amire valóban szükségünk van. A kockázati életbiztosítás segítségével váratlan tragédia esetén a család életszínvonala megőrizhető, így biztonságban tudhatjuk mindazokat, akik a legfontosabbak – mondta Schaub Erika.

Csak akkor megyünk orvoshoz, ha nagy a baj

Szintén gyakori probléma, hogy a magyarok nagyon nehézkesen mennek el orvoshoz, és csak ha már nagy a baj. Ez viszont komoly problémát jelent, különösen, ha a betegség gyors beavatkozást igényel, mivel az állami egészségügyben sokszor hónaposak a várólisták.

Erre kínálhat megoldást a céges egészségbiztosítás, amelyet már több biztosító, köztük a Generali is kínál.  Egy ilyen lehetőség gyorsított orvosi vizsgálatot, orvosi tanácsadást, vagy könnyebb diagnosztikai időpontszerzést biztosít.

Miért vegyek életbiztosítást az alkalmazottaimnak?

Az egyik legfontosabb, hogy az egészségbiztosítással növelhető a munkatársak lojalitása, mert érzik, hogy megbecsülik őket, így hozzájárul a munkahely fenntarthatóságához.

Ráadásul adó- és járulékmentes juttatás, a biztosítás teljes díja elszámolható költségként, emellett a biztosítás keretében elérhető minden egészségügyi szolgáltatás és pénzbeli kifizetés adómentes.

Mivel betegség esetén gyorsabb ellátás várható, csökkenthetőek az olyan munkáltatói többletköltségek, mint például a táppénz és munkaerőpótlás költsége. A vállalatvezető a szűrővizsgálatoknak köszönhető korai diagnosztika miatt egészségesebb és aktívabb munkavállalókra számíthat.

Mekkora nyugdíjra számíthatunk? /forrás: Portfolio/

KOVÁCS Zsuzsanna, 2017. jan. 8. 11:03   [ 2017. jan. 8. 11:11 frissítve ]

Portfolio múlt heti Öngondoskodás 2016 elnevezésű konferenciáján érdekes dolgokra derült fény. Már az esemény előtt közzétették öngondoskodás témájú kérdőívüket, amelynek eredményeit most összegezték.
portfolio_ongondoskodas_2016
A kitöltők 95%-nak van valamilyen nyugdíjcélú megtakarítása, ez pedig egy rendkívül magas arány. Természetesen ez nem tükrözi a teljes magyar lakosság helyzetét, hisz a kérdőívet feltehetően olyanok töltötték ki, akik érdeklődnek a megtakarítási lehetőségek iránt.
portfolio_ongondoskodas_2016_3

Érdekes válaszok születtek a fenti – Ön mekkora nyugdíjra számít (jelenlegi reálértéken) havi szinten nyugdíjcélú megtakarításaiból? – kérdésre. A kitöltők 38%-a nem számít havi szinten 50.000 forintnál többre, de nagyjából ugyanennyien (39%) várnak havi minimum 90.000 forintot a nyugdíjcélú megtakarításaiktól. Mivel a várható állami nyugdíj összege nagyjából a fele lesz a jelenlegi munkabéreknek, már az az 50.000 forintnyi kiegészítés is jól jöhet, de ha az ember időben kezdi az öngondoskodást, a nyugdíjcélú megtakarításból érkező havi plusz valóban meghaladhatja akár a 100.000 forintot is.

Tegyük fel például, hogy egy most 35 éves dolgozó elkezdi a nyugdíj előtakarékosságot. Ha minden hónapban félre tud tenni 20.000 forintot erre a célra, és 65 éves korában megy nyugdíjba, (5%-os várható hozammal, 3% értékkövetés mellett, 3%-os inflációval kalkulálva) várhatóan összesen körülbelül 22.000.000 forint lesz a lejárati egyenlege. A KSH adatai szerint a nyugdíjban eltöltött évek átlaga 15 év, szóval a példánk alanya 22 millió forintot tett félre 15 évre. Egyenletesen elosztva ez körülbelül havi 176.000 forintot jelent, ami már önmagában sem lenne rossz nyugdíj, de mivel ez “csak” a kiegészítő, hozzászámolódik minden hónapban az állami nyugdíj (csekély) összege is.

Top 5 pénzügyi tipp 2015-re! A pénz itt van körülöttünk, csak fel kell venni!

Gábor Kurucz, 2015. febr. 19. 23:04   [ frissítve: 2015. febr. 23. 13:38, felhasználó: KOVÁCS Zsuzsanna ]

Itt az újév, és ilyenkor szinte mindenki megfogad valamit. Az esetek túlnyomó többségében azonban ezek előbb vagy utóbb a feledés homályába vesznek. Ezért most nem is a fogadalmakhoz nyújtunk segítséget, hanem inkább pénzügyi tippeket adunk erre az évre. Íme, a TOP 5 tipp a 2015-ös esztendőre.
1. Készíts saját bevétel-kiadás (cash flow) táblázatot!

Biztos szembesültél már olyannal, hogy megkerestél X ezer forintot, és a hónap végén mégsem tudtad, mire költötted el a pénzedet. Van egy hatékony módszer, ami segít megtalálni az eltűntnek hitt forintokat. A módszer a következő:

Minden egyes költésed alkalmával tedd el a blokkot, és este - vagy amikor hazaérsz -, gyűjtsd össze egy biztos helyre. (Ideális hely lehet a hűtőre kiakasztani, hiszen itt mindig szem előtt van). Hetente érdemes ezeket összesíteni, de a hónap végén mindenképp. Meg fogod látni, hogy napi szinten legalább 3-500 forintot is meg tudsz spórolni, egy kicsit tudatosabb vásárlói magatartással. A napi 3-500 forint pedig havi szinten már 10-15 ezer forintot jelent, éves szinten 120-180 ezer forintot, ami a magyar átlagkeresetnek felel meg (KSH: 153.500 forint).

Mióta mi is használjuk ezt a technikát, hetente több mint 6-8 ezer forinttal több marad a zsebünkben!


Adójóváírás nyugdíjbiztosítás esetén. Így igényeld vissza adókedvezményedet

Gábor Kurucz, 2015. febr. 19. 23:02   [ frissítve: 2015. márc. 1. 7:25, felhasználó: KOVÁCS Zsuzsanna ]

Ezekben a napokban érkezik meg az egyéni adóbevalláshoz a boríték. Itt egy kis segítség, hogy minden esetben hogyan töltsük ki úgy az adóbevallásunkat, hogy az állam biztosan elutalja a nyugdíjbiztosítás után járó SZJA kedvezményt.

Miért fontos az adóbevallás a nyugdíjbiztosításhoz?
Nagyon fontos, hogy az államilag támogatott nyugdíjbiztosításokra a gyakorlatban nem állami támogatás jár, hanem adókedvezmény. Az adókedvezmény pedig nem más, mint a rendelkezési jog, hogy az adott évben (jelen esetben 2014) befizetett adóinkból visszaigényelhetünk.
A nyugdíjbiztosítások esetében ez a nyugdíjbiztosításra befizetett díjak 20%-a, legfeljebb 130.000 forint.

A formanyomtatvány

Az adóbevallásból kiemelten látható az a részt, amely a nyugdíjbiztosításra vonatkozik, és a számunkra fontos kitöltendő részt is(1453-02):

Az alábbi adatokra lesz szükség:

  • mekkora adójóváírásra vagy jogosult?
  • melyik biztosítónál fut a nyugdíjbiztosításod?
  • a biztosító adószáma
  • a biztosító bankszámlaszáma
  • mi a szerződésazonosítód? (kötvényszám)
A biztosítók egy levélben megküldik (igazolás), hogy mekkora összeget tudunk visszaigényelni. Ebben a dokumentumban minden adat szerepelni fog, amire szükségünk lehet.

1-4 of 4