Nyugdíjbiztosítás

  
A nyugdíj sokak számára távolinak tűnik, pedig ha boldogan szeretnénk tölteni azokat az éveket, időben gondolnunk kell az anyagi biztonság megteremtésére. Ha szeretne évtizedek múlva is a megszokott életszínvonalon élni, hódolni a hobbijának, kedvére utazni, és gondtalanul élvezni a családi életet, már most tehet érte. Nyugdíjbiztosításainkkal mindezt akár adója egy részéből finanszírozhatja.

NEM ÁRT TUDNI
 • Jelenleg itthon 4 dolgozóra 3 eltartott jut, néhány évtized múlva azonban várhatóan már 4 dolgozónak 6 másikat kell eltartania. 
 • Nyugdíj azon jövedelem alapján képződik, ami után járulékot fizetett.
 • A nyugdíjminimum jelenleg mindössze 28 500 Ft.

A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS MILYEN ESETEKBEN NYÚJT SZOLGÁLTATÁST?

 • A biztosítás megkötésekor érvényes nyugdíjkorhatár elérésekor (jelenleg 65 év)
 • Nyugdíjba vonuláskor
 • 39%-ot meghaladó egészségkárosodás esetén
 • A biztosított halála esetén

MIK AZ ELŐNYEI? 

 • Egy jól megválasztott nyugdíjbiztosítással anyagi biztonságot teremthet magának nyugdíjas éveire. 
 • Nemcsak a befizetett egyszeri vagy rendszeres díjakra, hanem az eseti díjak után is 20% adó jóváírást vehet igénybe, évente maximum 130 000 Ft értékben!
 • A rendszeres díjfizetésű nyugdíjbiztosításokkal nemcsak megtakaríthat, hanem biztosítási védelemben is részesülhet. 
 •  Az élet-, baleset-, egészségbiztosítási védelmet rugalmasan, saját igényei szerint alakíthatja.
  Érdemes elolvasni a Gyakran Ismételt Kérdések bejegyzést alábbiak szerint.                                                                                                                                                        
TÖBBET SZERETNE TUDNI?  Nézzük meg miből építkezhetünk.                                                                
Vegye fel a kapcsolatot velem ITT >>    Kovács Zsuzsanna         
+36 30 6505010       

Itt egy gyors nyugdíjszámítást lehet elvégezni:  >>Nyugdíjkalkulátor

https://www.generali.hu/Home/Elethelyzet_programok/Ezustkor_nyugdijprogram/Nyugdijkalkulator.aspx

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Mi minősül NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSNAK?

A jogszabály szerint nyugdíjbiztosításnak minősül az az életbiztosítási szerződés, melyre az alábbiak együttesen teljesülnek:

 • konkrét lejárattal rendelkezik, amely megegyezik a szerződéskötéskor aktuális jogszabályok szerinti nyugdíjkorhatárral (ez jelenleg az 1957 után születettek esetében a 65. életév),
 • szolgáltat a biztosított halála esetén, nyugdíjba vonulásakor, ha a biztosított a lejárat napján életben van, illetve, ha a tartam alatt legalább 40%-os maradandó egészségkárosodást szenved.

A Nyugdíjbiztosításokra vehető csak igénybe a 20%-os adókedvezmény.

Ki köthet nyugdíjbiztosítást?

Nyugdíjbiztosítást bárki köthet, aki az adott életbiztosítási szerződő feltételeinek megfelel. Ez a legtöbb esetben 18-65 éves kor közötti, magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyt jelent. Fontos azonban, hogy az éves 20% adókedvezményre viszont csak az jogosult, aki fizet SZJA-t.
További feltétel, hogy a nyugdíjbiztosítást kötni szándékozó ne legyen még nyugdíjas, illetve rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásban se részesüljön, valamint annak megállapítása se legyen folyamatban nála
.

Milyen időtávra köthető a nyugdíjbiztosítás? Mikor jár le?

A Nyugdíjbiztosítás lejárati időpontja minden esetben a Biztosított szerződéskötéskor várható jogszabályban meghatározott nyugdíjkorhatára. A jelenlegi szabályozás értelmében ez a legtöbb esetben a 65. születésnap. Így jellemzően a Nyugdíjbiztosítás tartama, tehát a megtakarítási időszak nem kerek év.

Hogyan lehet igénybe venni a 20% adójóváírást?

A Nyugdíjbiztosítás szerződője minden évben az éves befizetések 20%-ával megegyező, de maximum 130.000 Ft adójóváírásra jogosult a szerződő által befizetett személyi jövedelemadó terhére. Az adókedvezmény az adott adóévben ténylegesen befizetett esedékes rendszeres díjakra, azon belül is a megtakarítási részre és a befizetett eseti díjakra vonatkozik, és évente együttesen maximum 650.000 Ft megtakarítási rész után vehető igénybe. Az adókedvezmény pontos összegét az éves adóbevallásban az életbiztosításokra vonatkozó részben kell szerepeltetned, ehhez a biztosító minden évben igazolást állít ki befizetéseidről. Arra azonban figyelni kell, hogy mivel az Önkéntes nyugdíjpénztárra és a NYESZ számlára is igénybe vehető adókedvezmény, ezért a 3-féle nyugdíj megtakarítási formára összesen igényelhető adójóváírás nem haladhatja meg évente a 280.000 Ft-ot!

Hogyan tudom a maximális adókedvezményt érvényesíteni?

A maximális éves 130.000 Ft adókedvezmény kihasználásához 650.000 Ft éves díjú + kockázati díjrész, azaz 54.167 Ft-os havi díjú nyugdíjbiztosítási szerződést kell indítani. A kockázati díjrész minden esetben a kortól függ, így értéke minden korban más, és más. Ahogy feljebb is látható, a kockázati díjrész legfeljebb az éves díj 10%-a lehet, így kiszámítható, hogy legfeljebb 722.222 forintos éves díjról lehet szó, aminél 72.222 forint az éves kockázati díja. (TB szerinti 39%-ot meghaladó rokkantság, és haláleset)
Fontos azonban tudni, hogy csak a nyugdíj megtakarításra vonatkozó díjakra vonatkozik az adókedvezmény igénybevételének lehetősége, a szerződésben lévő kockázati elemek díjaira, illetve az esetleges kiegészítő biztosítások díjaira nem.

Mi történik, ha felemelik a nyugdíjkorhatárt?

Mivel a Nyugdíjbiztosítási szerződés a kötéskor aktuális hivatalos nyugdíjkorhatárig tart, a nyugdíjkorhatár, szerződési időszak alatti kitolásának nincsen hatása a lejáratra. 

A lejárat a szerződés kötéskori hivatalos nyugdíjkorhatár és a tényleges nyugdíjba vonulás közül, az az időpont lesz, amelyik hamarabb bekövetkezik.

PONTOSAN MILYEN KEDVEZMÉNY KAPCSOLÓDIK A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁSHOZ ? 

A kedvezmény – az önkéntes pénztárakhoz hasonlóan – az adóról való rendelkezés lehetőségét jelenti. Az Ön által az adóévben befizetett díj (ideértve az eseti/rendkívüli díjat is) 20 %-áról, de legfeljebb 130 000 Ft-ról tehet nyilatkozatot, feltéve, hogy megfizetett adója ezt lehetővé teszi. (Ha a nyugdíjbiztosítás mellett nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) és/vagy önkéntes pénztárak esetében is rendelkezhet adójáról, akkor együtt legfeljebb 280 000 Ft-ot igényelhet vissza.) A megjelölt összeget az adóévet követő évben az adóhatóság a biztosító számlájára utalja, majd a biztosító jóváírja az Ön nyugdíjbiztosítási szerződésén.

MILYEN ESETBEN KELL VISSZAFIZETNEM AZ ADÓHATÓSÁG ÁLTAL ÁTUTALT ÖSSZEGET?

Az adóhatóság által kiutalt teljes összeget 20%-kal növelten vissza kell fizetnie:
 • Ha a nyugdíjbiztosítás nem a feltételekben megjelölt szolgáltatással szűnik meg (ide értve a részvisszavásárlást, akkor is, ha az eseti/rendkívüli díjból történik).
 • Ha a biztosítási szerződést úgy módosítják, hogy a továbbiakban már nem minősül nyugdíjbiztosításnak.
A visszafizetési kötelezettség Önt terheli, de ezt a biztosítónak kell az Önt megillető összegből levonni, vagy ha ez valami miatt nem lehetséges, azt az adóhatóság részére Önnek kell megfizetnie. Akkor javasoljuk megkötni a nyugdíjbiztosítást, ha hosszú távon vállalni tudja a rendszeres díj fizetését, illetve nyugdíjba vonulásáig le tud mondani a biztosításba befizetett összegekről, és nyugdíjba vonulásáig nem vesz ki belőle pénzt.

Nyugdíj célú megtakarítás

http://www.biztositas-info.com

 
 
                                                    
Melyik nyugdíj előtakarékosságot válasszuk?
 

Jelenleg 3 olyan nyugdíj célú megtakarítás van, amelyre éves 20% adókedvezményt tudunk igénybe venni. Fontos, hogy egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik. 

Mégis melyiket válasszuk? Ez függ az élethelyzettől, a befektetési szokásoktól, és lehetőségektől is. Sőt esetenként ezek kombinálásával érhető el a legbiztosabb és legmagasabb összegű nyugdíj kiegészítést .

Az egyszerűség kedvéért egy rövid táblázatban hasonlítottam össze az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) főbb tulajdonságait:

NYUGDÍJ  CÉLÚ  ELŐTAKARÉKOSSÁGOK  ADÓKEDVEZMÉNNYEL 

 

Önkéntes nyugdíjpénztár

Nyugdíjbiztosítás

NYESZ

Ebben az esetben optimális

Ha a munkáltató fizeti, vagy kevés idő van hátra (10-12 év) a nyugdíjba vonulásig

Több, mint 13 év van hátra a nyugdíjig. Kiszámítható, magasabb hozam.

Értékpapír-kereskedelemben jártas ügyfeleknek javaslom, aki aktívan tud értékpapírokkal kereskedni.

Mi befolyásolja a hozamokat ?

Választott pénztári portfolió. Nagyban függ a magyar állampapírok és a gazdaság teljesítményétől.

Választott portfolió és a befektetési alapok teljesítménye.

Saját befektetési szaktudás.

Lejárat

Nyugdíjazás időpontja, de legalább 10 év.

A nyugdíjbiztosítás kötésekor érvényes nyugdíjkorhatár elérésekor, vagy elhalálozás esetén, vagy rokkantság esetén (39%-tól)

Nyugdíjazás időpontja, de legalább 10 év.

Mibe fektet ?

Általában állampapír és hazai értékpapírok 50-50%-ban.

Garantált, és vegyes befektetési alapok választhatóak, egyéni igények szerint.

Európai értékpapírok.

Adókedvezmény

Évi 20% , de maximum 150 000 Ft

Évi 20% , de maximum 130 000 Ft

Évi 20 % , de maximum 130 000 Ft/100 000 Ft

 

A fenti táblázat alapján már valószínűleg nagyjából be lehet lőni, hogy melyik nyugdíj megtakarítás, ami nekünk való. 

Aki teheti, többfélét is választhat.

Beszéljünk a számokról !

Aki inkább racionális, az költségek  és hozamok alapján választ nyugdíj megtakarítási formát. Nekik készült egy kalkuláció mind a 3 államilag támogatott nyugdíj megtakarítási formát figyelembe véve, annak érdekében, hogy megnézzük, hogy pontosan melyik befektetés eredményezheti a legmagasabb lejárati összeget. Lássuk a 3 megtakarítási forma esetében, az utóbbi 5 évben eddig elért hozamokat. 

Az alábbi példánál ezek képezik a számítás alapját:

A lejárati összeg attól is függ , hány éves korunkban kezdjük a megtakarítást. 
 • A példa kedvéért legyen 35 éves, 45 éves és 55 éves a szerződő
 • A nyugdíjba vonulás egységesen 65 éves korra számítva, és havi 25 000 Ft befizetését feltételezve 
*( Az elmúlt 5 év átlaghozamai alapján)

MENNYI  PÉNZ  GYŰLIK ÖSSZE  LEJÁRATKOR ? 

 

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes Nyugdíjpénztár

NYESZ

Havi befizetés

25 000 Ft

25 000 Ft

25 000 Ft

Éves adókedvezmény

60 000 Ft

60 000 Ft

60 000 Ft

Az elmúlt 5 év átlaghozama *

*5,2 %

*5,2 %

*5,2%

Lejárati összeg , 35 éves biztosított

58 260 000 Ft

52 000 Ft

50 850 000 Ft

Lejárati összeg , 45 éves biztosított

22 360 000 Ft

20 220 000 Ft

20 430 000 Ft

Lejárati összeg , 55 éves biztosított

5 790 000 Ft

5 990 000 Ft

6 080 000 Ft

A lejárati összegekből azt lehet mondani, hogy az elmúlt öt év adatai alapján, 55 éves szerződő esetében, 10 éves futamidőre, tehát az idősebb korosztály számára, bár nem sokkal, de a NYESZ számlán tartott állampapír hozna a legtöbbet. (Persze csak akkor, ha a feltételezett 5,2%-os éves állampapír hozam valóban 10 évig teljesül.)

További részletes tájékoztatásra és konkrét számításra, kalkulációra van szüksége, apró betű mentesen és érthetően segítek kiválasztani a legmegfelelőbb megoldást.

A tanácsadás és kalkuláció természetesen ingyenes. Töltse ki az alábbi rövid űrlapot és nézzük meg együtt miből építkezhetünk! 

Nyugdíj célú megtakarítás